I. Zogu vendége volt Szilveszterkor Tóth Imre

(Reggeli Újság, Budapest, January 1938)

I. Zogu vendége volt Tóth Imre, a pályadíjat nyert római magyar szobrászművész

Néhány héttel ezelőtt nagy feltünést keltett az a római híradás, hogy Tóth Imre magyar szobrászművész elnyerte annak a pályázatnak az első díját, amelyet I. Zogu, Albánia királya írt ki Skander bég Tiranában felállítandó emlékművének megalkotására.
A pályázaton két olasz és a magyar Tóth Imre vett részt.

A zsűri egyhangulag a tehetséges, harminc éves magyar művésznek ítélte oda az első díjat, húszezer lírát, amelyet Tóth Imre néhány nappal ezelőtt már át is vett.

Az emlékmű tökéletesen megfelel azoknak a művészi elképzeléseknek, amelyek Tóth Imrét jellemzik. A puritánságig egyszerű és monumentális az a mű, amely megnyerte a szoborbizottság tetszését. Hatalmas lépcsősor vezet a sima márvány ... hez, amelyen egy robosztus, csupa izom ... Skander bég, az albán függetlenség ... harcosa ül.
Szinte egybeolvadva a lovával, trónol a nyeregben a büszke szabadságharcos. Az emlékmű gipszmodelljének fényképét az összes olasz lapok leközölték, nem győzték dícsérni a kiváló tehetségű magyar szobrászművészt, akinek ez már a második művészi diadala.
Most újból az olasz nyilvánosság érdeklődésének homlokterébe került Tóth Imre, akit I. Zogu, Albánia királya Szilveszterre Tiranába invitált.
Az albán követségtől levelet kapott s magyar szobrászművész, amelyben közölték, hogy

december 31-én kilenc órakor szálljon fel a római repülőtéren rendelkezésre bocsátott utas-gépbe és este a tiranai királyi palotában jelenjék meg kihaéégatáson őfelsége előtt.

Másnap a jelzett időben fel is szállt a hárommotoros, hatalmas gép, amely Bari érintésével Tiranába repült.
A repülőgép az utat pontosan 3 óra alatt tette meg. Tóth Imre, a magyar szobrászművész tizenkét órakor a tiranai repülőtéren kiszállt a gépből.
Nagy ünneplésben részesítették a fiatal művészt, aki este megjelent Zogu szilveszteri ünnepélyén. A király hosszasan elbeszélgetett a magyar szobrásszal, akit eltérően az eredeti programtól, még öt napig Albánia fővárosában tartott.
A művész ugyancsak repülőgépen tért vissza Rómába, ahol a római magyarok nagy lelkesedéssel fogadták Tóth Imrét, a budapesti rendőr fiát.
A most már európai hírű művész rövidesen Budapestre jön, mert az eucharisztikus kongresszussal kapcsolatban néhány nagyobb mű alkotásával akarják megbízni.
Tóth Imre hat esztendeje hagyta el Magyarországot. Először Németországban dolgozott, mint grafikus és európai tanulmányútján, Rómában a Collegium Hungaricumban kezdett plasztikával foglalkozni. Néhány hónap alatt az olasz művészi körök egy új szobrásztehetségre lettek figyelmesek, akinek létezéséről mindeddig nem is tudtak és aki már első portréival elbájolta a műkritikusokat.
Az olasz akadémia tanári kara 1934-ben egy kisebb díjjal jutalmazta, azóta szorgalmasan dolgozott a Magyar Akadémia kis műtermében. Sokat nélkülözött, míg végre az erkölcsi sikerek után a megérdemelt anyagi jutalmakat is elérte.
Budapesten 1930-ban mint kezdő grafikust ismerték Tóth Imrét, aki néhány hónap múlva ismét itthon lesz, hogy tehetségével meghódítsa a magyar fővárost is.