Éljen a dialógus

(UPM, Egyetemünk, Veszprém, 17 October, 1969)

— by UPM

Szerencsés ötlete volt, s reméljük, szokása lesz a Kultúrbizottságnak, hogy „évadnyitó" programja már harmadik éve egy orgonahangversennyel egybekötött kiállítás-látogatás Tihany-ban.
Idén a tihanyi múzeumban Amerigo Tot, azaz Tóth Imre kiállítását nézhettük meg. Már a kiállításon nagy vitákat kavartak a szobrok; s külön öröm volt számunkra, amikor a Kultúrbizottság meghivását elfogadva, a Kultúrbízottság és a Kol-klub vendégeként Amerigo Tót hozzánk látogatott.
Néhány életrajzi adata: mint ismeretes, 1909-ben született Fehérvárcsurgón (Csurgónak ajándékozta Csurgói Madonna c. szobrát.) Tanulmányait a budapesti Iparművészeti Főiskolán kezdi, 1930-ban európai vándorútra Dessau (Bauhaus; Klee, Moholy-nagy), Párizs (Maillol), Drezda (0; DIX). 1933-tól Olaszországban él, a második világháborúban partizánként harcol Olaszországban és Jugoszláviában. Számtalan, szobrászati díjat nyert, és Svédországtól Amerikáig, szinte a világ minden jelentős helyén kiállít. Sok híres térplasztikai műve van, s most készül a gödöllői tudományi főiskola frizének elkészítéS-ére (a Mag apoteózisa). Azt hiszem, köztudomású, hogy az „Őfelsége, a kilowatt" szobrát Veszprém megyének (Tihanyi Múzeum) adta és Budapest a Várban egy kis telket adott, ahol egy műtermet fog felépíteni.
A kollégium társalgójában megtartott beszélgetésen nagyszámú hallgatóság vett részt, és aktívan. Sok kérdés hangzott el, talán egy kicsit sok „kavics kérdés", s néha egy-egy kérdező hanghordozása emelkedettebb volt, de úgy gondolom, ez is hozzájárult, hogy a vita őszinte és jóhangulatú legyen. Tot sok kérdést, észrevételt visszavezetett a modern művészet egyík alapkérdéséhez a kiválasztás ténye és a kiválasztás aktusa kérdéséhez. Egy-egy kérdés elhangzása után teljes erejével azon volt, hogy meggyőzze igazáról logikus gondolatmenetű eszmefuttatásaival a kérdezőt, őszintén és szerényen. Hasonlatao, egész előadásmódja nagyon szemléletes, szellemes és találó volt. Bizonyára sok hívet szerzett a modern szobrászatnak, a modern művészetnek, vagy legalábbis valami magot elhintett.
A vendégkönyvbe a következőket írta: ,,Remélem a vita tovább fog folyni, mert csak ott van szabadság" a plakátra pedig ezt: „Éljen a Dialógus! Éljenek a veszprémi fiatalok!"
Úgy gondolom, erre büszkék, lehetünk, s a vita tovább fog folyni.