Amerigo Tot szoborajándéka Pécsnek

(Magyar Nemzet, XXXIV. évfolyam, 186. szám, Budapest, 09 August, 1978, p. 4.)

A világhírű magyar származású szobrászművész, a Rómában élő Amerigo Tot nagy értékű szoborgyűjteményt adományozott Pécsnek. A tizenegy bronzszobor kedden érkezett meg a városba és a Modern Magyar Képtárban kapott helyet. Az értékes ajándékot külön gyűjteményként mutatják majd be. Ez lesz Amerigo Tot első állandó jellegű kiállítása Pécsett.
A Fehérvárcsurgón született és a Budapesti Iparművészeti Iskolán tanult művész, aki jövőre lesz nyolcvan éves, 1937 óta él és alkot Olaszországban. Mint emlékezetes: 1969-ben több magyar városban rendeztek kiállítást Amerigo Tot szobraiból. Így Pécsett is, és az akkor hazalátogatott mester részt vett a tárlat megnyitóján. Azóta tart baráti kapcsolatot a várossal.
A közelmúltban küldött levélben a pécsi Modern Magyar Képtár immár nemzetközi hírű képzőművészeti gyűjteményének kiegészítésére ajánlotta fel szobrait. E művek nagyjából a negyvenes és a hatvanas évek közepe közötti időszakban születtek. Részben figurális, részben absztrakt szobrok. Szinte valamennyi kiállításokról vagy képekről ismert alkotás: a Hold néző vagy a Kavicsasszony például Amerigo Tot főművei közé tartozik.